Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2012 17:38 - Мръсно, по-мръсно, най-мръсно... екологично
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 6871 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 10.02.2014 13:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Все повече ми се повръща, като чуя "екологично". Особено щом отдолу чета "унищожение".
С погнуса научих, че още през 2002 г. е била подпечатана смъртта на Малкото солено езеро в Поморие. Още тогава някой е взел "екологичното" решение то да бъде засипано: "... екологични проекти за засипване на водните площи в района на Малко солено езеро и м. Ставрос..." (http://pomorie.org/web/?p=781). Целта е ясна. Частицата море, от векове живееща всред града, да се превърне в поредния квартал, нацвъкан с еднотипно разнообразни блокчета на по шест-седем етажа, строени - че как иначе! - с единствената цел да бъдат продавани топтан или на парче за летни резиденции.

image
Тук езерцето го има...

image
... а тук го няма (проект)
    Нямам нищо против правото на всеки човек да си купи жилище за почивка, ако има пари за това. Но корупцията, алчността и безхаберието изяждат много глави. Бившите солници около Малкото солено езеро едва ли са най-подходящата почва за високо строителство. Още по-неуместно - и не по-малко опасно - е да се строи върху "отвоювани" от водата терени. Живо доказателство е Мексико Сити, строен на мястото на сринатата ацтекска столица Теночтитлан в езерото Тескоко, което завоевателят Кортес заповядва да бъде засипано. Друсне ли земетресение, в мексиканската столица настава ад под небето. Е, учените са установили, че Поморие се намира в сеизмично безопасна зона, но трусовете са излишен разкош, когато върху рохкавия насипан слой се кротнат тухли и железобетон.
Ръмжейки от възмущение, наскоро се зарових в Интернет, за да науча нещо повече за историята на тази предизвестена смърт, и попаднах на любопитен документ - отговорните фактори още през юни 2007 г. били издали предписание засипването на езерото временно да спре: "Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас издаде предписание на община Поморие да бъде прекратено засипването на така наречения квартал Малкото солено езеро в града. Забраната е заради няколко двойки защитени видове птици - саблеклюни, кокилобегачи и белочели рибарки, които в момента отглеждат малките си в езерото. Целта според екоинспекторите е птиците да не бъдат обезпокоявани до приключване на гнездовия им период. Към момента на проверката експертите от РИОСВ са констатирали, че се извършва засипване на водната площ със строителни материали с цел осушаване. Районът на Малкото солено езеро в Поморие е предвиден за застрояване с решение на общинския съвет от 2002 г. "В квартал Малко солено езеро на този етап се реализират най-много продажби в района - обекти със сезонен тип обитаване", казаха от местната община..." (http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=352553)
Ясно - смъртта да почака, докато защитените видове измътят поколението си и отлетят към по-птицелюбиви страни. И се сетих какво бях прочела някога за чумата в средновековна Франция - изгаряли на клада прокажените, понеже ги смятали виновни за епидемията, но оставяли за малко бременните, само докато родят и отбият децата си. Та и нашите отговорни фактори така "щедро" бяха отпуснали време на невинните хвъркати.
Преди две години, през 2010, летувах в Поморие и със свито сърце снимах опустошението около горкото солено езерце - наринати по бреговете му опасно пружиниращи купчини пясък и пръст от основите на съседните постройки и воняща мантия от несметно количество смет, наметната над гъбестите хълмчета. Това все пак не пречеше на няколко двойки кокилобегачи да мътят пиленца на едно-две сравнително неосакатени места край водата. Бяха много крехки и безсилни да попречат на лакомия хомо сапиенс да ги пъди от дома им. Но все пак летяха и водеха своите птичи разговори. За какво ли си писукаха и подсвиркваха тогава?

image
Положението през лятото на 2010

Гузният винаги бяга, без да го гонят. В световната мрежа вече трудно се намира проектът от 2007 г. за облагородяване на тази зона - укрепване на бреговете, зеленина, настилка, плавен преход към застроената част. Изчопках го от виртуала със зор и досетливост. Ето какво пише, цитирам със съкращения: "След като през юни тази година Поморие се обяви за столица на балнеологията, общината постепенно започна да изпълнява инвестиционните си намерения. Активността на местната власт се изразява в поредица проекти, един от които е за покрит паркинг с рекреативно-развлекателна зона в кв. 240 (Малко солено езеро) [...] От бъдещия изпълнител ще се очаква да предложи най-доброто решение за водната инфраструктура на езерото, което е с развлекателни функции, но има и лечебно действие. Основната работа ще бъде свързана с изграждане на водоснабдяване и канализация. Квартал Малко солено езеро е място за сезонно обитаване, но по-продължително от активния сезон, тъй като територията е свързана с балнеолечебен туризъм, а той не е съсредоточен само в горещите летни месеци, но обхваща и пролетта и есента..."

image
Така трябваше да изглежда сега районът

Няма документ – няма проблем. Така е по-лесно. Няма начин някой да размаха неосъществени обещания под носа на общинските управници. А строителите на ваканционното кварталче не престават стриктно да се възползват от общинското разрешение за "временно депо за строителни отпадъци в района на Малкото солено езеро" – пише го на страница 47 от документа, наречен "Програма за опазване на околната среда за периода 2009-2013 г." (http://pomorie.org/web/wp-content/uploads/2011/09/OPOS-Pomorie-2009-2013-g..pdf).

Сега, през лятото на 2012, от Малкото солено езеро е останала малка солена локва.

image
Жалките останки от Малкото солено езеро на Поморие

Има ли кой да скъса поне нейната рецепта за евтаназия?

Послепис:
image
Гробът на Малкото солено езеро - юли 2013.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - При Сталин имаше един лозунг : Да ...
09.08.2012 17:50
При Сталин имаше един лозунг :
Да победим природата !-Нещо да се е променило от тогава?
цитирай
2. armorica - За съжаление, няма промяна
09.08.2012 18:00
анонимен написа:
При Сталин имаше един лозунг :
Да победим природата !-Нещо да се е променило от тогава?

цитирай
3. armorica - Ето къде може да се прочете за
10.08.2012 12:55
плана за благоустройство около езерото:
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=377180
Картинката е много малка, но все пак се вижда какви са били намеренията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 899680
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930