Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2015 16:21 - За бъдещи журналисти - от практиката
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 1605 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.06.2015 19:15


Усилено вървят кандидатстудентските изпити, много млади хора се надяват да станат утрешните топновинари. Какво ще научат бъдещите журналисти - това зависи от преподавателите и от тях самите. Какво става в действителната практика - това научават едва след като започнат да работят.
Като коректор, работил доста време във вестници, стигнах до известни изводи и ги споделям тук. Надявам се да бъдат полезни на бъдещите ми колеги.
Какво помага в работата на журналиста.
1. Трябва да бъде организиран човек, да умее да следва график и при нужда да го нагажда към внезапно възникнали обстоятелства.
2. Да не се отчайва или обижда, ако му кажат, че статията или репортажът не става. Това се случва на всекиго, особено в началните етапи от работата, пък дори и по-нататък, когато няма време и задачата е спешна.
3. Трябва да умее да работи без проблеми с различни източници - писмени материали, телефонни разговори, видеозаписи.
4. Безценно помощно средство е добре поддържаният архив, който трябва да бъде винаги на разположение - организиран по теми. Архив на собствените публикации - задължително, също организиран по дати и теми.
5. Абсолютно задължително - създаване и поддържане на база данни (координати на колеги, сътрудници, източници).
6. При работа с чужди езици - да търси сведения в източници на всички езици, които владее, да ги сравнява и да извлича от всеки източник най-същественото. Когато става дума за личности - имената трябва да се четат според езика на страната, от която произхожда човекът, а не според езика на източника. (Често ми се случва колеги журналисти да пишат френски, немски, руски и дори български имена по такъв начин, както би ги произнесъл англичанин.)
7. Извънредно важно - да не се доверява сляпо на прессъобщения, пращани от пресотделите на съответните фирми или институции. Ако трябва да пише материал въз основа на такова съобщение, първо да прочете внимателно източника, да потърси дали няма фактологически несъответствия. И в никакъв случай да не преписва едно към едно! (Много пъти съм се мъчила с копипействани материали на колеги журналисти.) Задължително да търси и други източници на данни за конкретното събитие.
Мнозина могат да си кажат - ами това е естествено. Да, ама понеже е естествено, никой не смята, че трябва да се записва някъде. Е, аз го записах. Дано бъде от полза.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 898975
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930