Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2011 14:07 - Бизнес байгънетка
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 1726 Коментари: 1 Гласове:
1



Държавата реши да осигурява празнична радостчица на бедните слоеве от населението – тоест, на голяма част от него. В средата на април земеделският министър Мирослав Найденов предложи да се създаде нещо, което в Европа и Америка се наричало хранителни банки, за да можело по празниците до социално слабите да достигат повече продукти. Как ще става това? Когато Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) при проверки конфискува хранителни стоки, които са годни и проверени, те да бъдат предоставяни на социалните домове. Според министъра „така повече хора ще бъдат направени щастливи“. Уточнение – „и доста хора ще бъдат направени нещастни“. Кои? Първо, производители и търговци с орязани приходи, и второ – онези, до които няма да достигнат конфискуваните социални блага. Но пък кой казва, че има пълно щастие?…
Според  Кирил Вътев, председател на асоциацията  на месопреработвателите, хранителните банки са полезни за цялото общество: „Става дума за реализацията на хранителни продукти с нарушен търговски вид, с изтичащ, но не изтекъл срок на годност. От това ще имат полза не само социално слабите, но и всички потребители.“
Ползата първо е за потребителя на услугата „държавно администриране“ – за бизнеса. Сега бизнесът е на загуба, когато унищожава за своя сметка храните с изтекъл срок на годност. Ако ги даде в хранителна банка, пак ще има печалба, макар и доста по-малка.
Добре известно е, че по цял свят големите вериги от хранителни магазини и заведенията за хранене редовно изхвърлят абсолютно годни за консумация храни – просто защото изтича срокът, в който се смятат (!) за годни. Според изследване на Глобалната мрежа на хранителните банки (GFN) около 40% от пакетираните и готови храни в САЩ се изхвърлят. Произвеждаш като луд и после изхвърляш, пак като луд… Големите компании, производители на храни, унищожават продукти дори ако трябва да сменят опаковката им! А в същото това време 25 % от хората в света – елегантно поднесено – страдат от недохранване. С прости думи – мрат от глад. Глобален вариант на пословицата „вода газиш, жаден ходиш“.
На  първо четене идеята не е лоша. Наближи времето продуктът да бъде обявен за негоден – даваш го за бедните, печелиш някоя и друга пара плюс бурни аплодисменти като бонус. Но възниква основателният въпрос: „Защо така ограничено благотворене?“ Нима клошарят, ровещ в кофите за боклук, живее по-качествено от онзи, който е принуден да доизкара съществуванието си в старчески дом или в стационар за душевноболни?
Държавата, както винаги, се захваща да лекува последицата, а не причината, преследва симптома, вместо да мори бацила. И гледа да го прави с чужда пита – месената от бизнеса. Пък той няма нищо против да пусне баятите й крайщници в нейните ръце, за да отчетат дейност и двамата.
По  морето са популярни едни предястия на име „байгънетки“. Така вървят, че ги ядеш, докато ти стане байгън. Напоследък на обществото му става все по-байгън от имитация на социални предястия. Защото ястията – резултати от действия – никакви ги няма.

Публикувано във в. "Свободна мисъл":
http://sm.a-bg.net/categoria/sedmichnik




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hosekura - Поредната идиотия
19.04.2011 14:32
Друг коментар нямам !!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 894494
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031