Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2018 11:52 - Няма, няма, пък като се изокам…
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 5106 Коментари: 10 Гласове:
2

Последна промяна: 30.10.2018 12:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Напоследък много хора се упражниха по темата „смяна на часовото време“.

Включвам се с няколко разсъждения, които смятам за важни.

Доста българи си дадоха мнението по идиотското „позволение“ на Европейския съюз всяка държава сама да определи кое часово време иска – зимното или лятното. Поздравявам ги за решимостта да изхабят няколко часа и неизвестно количество нерви, додето успеят да се регистрират в това допитване.

Без повече преамбюли минавам към МОЕТО ЛИЧНО МНЕНИЕ. Неслучайно пиша тези три думи с главни букви.

Според мене трябва да се възстанови положението отпреди 1979 г., когато е започнало това „шегувкане“ с природата. Аз искам през цялата година България да живее по естествено определеното според физическата география поясно време – източноевропейското.

Понеже Европейският Всемогъщий постанови, че вече няма да превъртаме часовниците, ще се аргументирам защо в претръпналата от експерименти България трябва да се живее по така нареченото зимно време.

В екваториалната зона, понеже няма сезони, слънцето изгрява всеки ден по едно и също време. Това обаче не важи за България. Вярно е, че през зимата например в 6,30 сутринта тук е по-тъмно, отколкото през лятото, но е също толкова вярно и това, че човешкият организъм постепенно се приспособява към все по-ранния изгрев (когато се върви към пролетта) и след това към все по-късния (когато се отива към есента). Плавността на това приспособяване не позволява да се стигне до стрес.

Защо – лично аз – съм против така нареченото лятно време? Пиша от собствен опит.

Изместеното начало на деня означава, че ако според часовника ставам в 6,30, истинският час е 5,30. Колкото и да съм се адаптирала след няколкодневен стрес (което много мразя – сигурна съм, че вие, читателите ми, мразите стреса :) ), през „лятото“ ми е много терсене да ставам в пълна тъмница, когато още звездите ясно личат по небето. Чисто и просто не съм се наспала – това е истината, която може и някому да е неприятна, но си е самата истина.

Някъде в световната мрежа прочетох: „Ако мислиш за след сто години – образовай децата си“. Какво е нужно, за да бъде образованието резултатно? Както и за всяка човешка дейност, първото и най-нужно условие е да бъдеш здрав. Какво е нужно, за да бъдеш здрав? Да премахваш вредните влияния от живота си. А едно от най-вредните влияния е нарушаването на съня.

Най-голямата вреда от изкуственото „лятно“ време се нанася на училището – именно поради нарушаването на нормалния сън и за учениците, и за родителите, и за учителите. Както е широко известно, именно сънят помага за възстановяването на организма.

Вековната практика е доказала, че сънят е здраве. Ще бъдат ли обаче здрави участващите в учебния процес, ако България заживее по изкуственото „лятно“ време? Съмнявам се.

По-голямата част от учебната година протича в „тъмната половина“ от календарната година. Когато и да започва първият час, ученикът трябва да стане в пълна тъмнина, когато още с пълна сила действа хормонът мелатонин. Той помага на човек да заспи и подобрява качествата на съня. Започва да действа, когато се стъмнява, и действието му престава, когато тъмнината започне да отстъпва пред светлината – речено с думи прости, когато започне да се разсъмва.

Та какво става, когато по тъмни доби организмът още е под въздействието на мелатонина, когато още не се е събудил? Очите са отворени, действаш разумно, но както казва народът, „сърцето ти спи“.

Така, с фактически спящ организъм, трябва да усвояваш знания. Колко и как ще усвоиш? Неособено много и неособено качествено. А нали уж стремежът е да имаме все по-качествено образование…

Учителите също не биха преподавали особено успешно в първите си часове, пък и в следващите, ако не са отпочинали както трябва от предишния ден. Както мнозина от нас знаят, денят на учителите е изпълнен не само с преподаване, но и с писане на различни документи (повечето излишни), подготовка на уроците и други дейности, свързани с училището, които не са ми известни, понеже не съм учителка.

Да не забравяме родителите – и те, недонаспали се, стават в „темна темница“, за да подготвят децата и себе си. Много родители водят децата си на училище с кола – безопасен ли е неотпочиналият си шофьор? Още повече, ако кара в полутъмнина? Не ми отговаряйте, знам отговора – не е безопасен…

Ако някой фактор, натоварен да подготви мнението на българската държава по въпроса кое часово време да ни остане за вечни времена, попадне на тези мои мисли, много го моля – да прочете внимателно написаното и да помисли върху него. Пък ако е съгласен с мене – и да действа така, щото в България да се възцари истинското, природното, естественото астрономическо време.

Казах!



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - armorica,
30.10.2018 18:58
Развила си проблемите, които вълнуват всички нас при смяната на времето. Но от гледна точка на безопасността е по добре да отиваш на работа по тъмно и да се връщаш по светло.
цитирай
2. armorica - Писах от гледна точка на
30.10.2018 19:21
училището. Лично аз не съм шофьорка, но съм баба на ученичка и на един бъдещ ученик. И най-вече съм привърженик на естествените неща. Естеството не търпи декретиране и си отмъщава жестоко.
цитирай
3. getmans1 - Аз не смятам, че и сега има истински ...
30.10.2018 22:29
Аз не смятам, че и сега има истински проблем с лятното и зимното време.
Вярно, че никой не обича стреса но даваме ли си сметка какво точно е стрес и представяте ли си положението;
Работното време за всички в този живот започва в 9.00 и завършва в 17.00 защото никой не не иска да се стресира. Сигурно добре ви е известно, че хората които се грижат за комфорта ни в никой случай не са облагодетелствани с нещо повече дори напротив а те имат деца.
Не мога да я разбера тази ваша загриженост за децата и въобще деца ли ще отглеждаме или парникови краставици, спомнете си вашето детство а после си представете това на вашите предци.
Приятна вечер и приятни размишления.
цитирай
4. troina - :)) изАкам ..да бъдем изрядни в Словото си.
31.10.2018 07:37
г-жа, извинете..ноо, чак ме досрамя..
що за тъпоумия и чешене на духовна пустота..в ефира..
Гете, това за „парниковите краставици“ беше..летяща фраза..
изкеффи ме..бравус..
цитирай
5. armorica - До troina
31.10.2018 09:53
Госпожо, възхищавам се на изящния Ви начин да бъдете "изрядна в Словото си".
Щом чуждото мнение за Вас е "тъпоумия", защо си мърсите очите да го четете, а и си хабите мозъчните клетки да го коментирате, като на всичкото отгоре ви е срам, че сте го прочели... "Чешене на духовна пустота" - ще трябва да си го запиша, че може някой път да ми се прииска да смая някого със заплетена оксиморонна ругатня.
цитирай
6. barin - Здравей, armorica. Вече не е удачно ...
05.11.2018 06:20
Здравей, armorica. Вече не е удачно да се сменя времето. Преди години е имало смисъл за производството и селското стопанство, но сега-не. Разликата в платения ток при смяна ще е минимална, на фона на общия ток. Сега започнаха да обръщат внимание на психологията, как въздейства върху организма на хората. Чел съм две обстойни статии с анализ и статистически данни. За още информация- в моята тема и моята гледна точка:
barin.blog/politika/2017/03/17/za-ili-protiv-smianata-na-vremeto.1516032
Поздрави!
цитирай
7. saankii - ...?
05.11.2018 17:22
/ що за тъпоумия и чешене на духовна пустота..в ефира../
да, г/жа, на такова прилича..
барин, не те ли е неудобно, да обикаляш като цветарка..
мъж на възраст..толкова ли добре ви плащат за тези логореи накуп
цитирай
8. barin - Може да си права, Юлия. Ще взема да ...
05.11.2018 21:06
Може да си права, Юлия. Ще взема да публикувам нещо.
цитирай
9. zaw12929 - Сега вече часовете започват от 9 часа, а не по старо време от 7 часа
07.11.2018 18:48
По-голямата част от учебната година протича в „тъмната половина“ от календарната година. Когато и да започва първият час, ученикът трябва да стане в пълна тъмнина, когато още с пълна сила действа хормонът мелатонин. Той помага на човек да заспи и подобрява качествата на съня. Започва да действа, когато се стъмнява, и действието му престава, когато тъмнината започне да отстъпва пред светлината – речено с думи прости, когато започне да се разсъмва.

Така, с фактически спящ организъм, трябва да усвояваш знания. Колко и как ще усвоиш? Неособено много и неособено качествено. А нали уж стремежът е да имаме все по-качествено образование…

Трудно ми бе да разбера думата изокам диалект някакъв...
Поздравление! Успехи!
цитирай
10. armorica - До zaw12929
07.11.2018 20:47
Изразът "да се изокам" на шопски диалект означава "да извикам силно". "Окам" е "викам". Благодаря за добрите пожелания!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 898482
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930