Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2016 20:33 - Просто "мат'рял" за слугиномиката
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 3846 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 20.08.2018 20:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Работодателите нонстоп реват, че все им стоят празни работни места - нямало кандидати със съответните умения. Харддисковете в бюрата по труда пращят от досиета на безработни с какви ли не квалификации. И въпреки това между двата бряга няма мост. Чака се Годо - белким дойде най-сетне, та да го построи. 

За чистачки кандидатстват жени с дипломи за висше образование - понякога не само с една. Но не им се отваря парашутът - били много квалифицирани за такава работа. Намират се и пишман работодатели да предлагат работа с обем колкото за от зори до полунощ, а щом стане дума, че N-те на брой задължения са множичко за един човек, подхвърлят идея за облекчение - "намерете още един човек, ще си делите една минимална заплата".

Не, това не е шега! Чух го от моя близка с две висши образования, но отдавна излязла от категорията "млад кадър". 

Чудно какво изобщо произвеждат вузовете и професионалните гимназии у нас, щом като икономиката не престава да реве за кадри. Явно оттам излизат хора с умения, търсени - и уважавани! - оттатък Калотина и по-далечко. Затова чужбинските асансьори и канализации ще си имат поддръжка. Тукашните - тц. Защото там трудът се заплаща както трябва, а тук - колкото да се каже. Не се чудете, БСК, КРИБ и прочие - кадри се обучават и се отглеждат, и се дундуркат с бонуси, и се обвързват с договори ("искай писани заповеди, защото нечестивците се отмятат", напомня отец Матей Миткалото). 

И като съм се размислила за дереджето на икономиката ни, питам се каква икономика е тя, аджеба. Най й мяза да се казва "слугиномика". 

Някой да е чул нещо да произвеждаме - я машини за производство на разни предмети, я самите тези разни предмети за всякаква употреба, я храни, от които имаме нужда всеки Божи ден. Не, такова нещо не съм чула и скоро няма и да чуя. Бясно развиваме "обслужващи" отрасли - на всеки ъгъл и полянка никнат хотели, хотелчета и хостели с от една до безброй звезди, заведения за хранене от всякакъв калибър и луксозност, барове/клубове/дискотеки, магазини за дрехи и обувки, офиси на телекомуникационни оператори... С какво се захранва всичко това? С ВНОС!

Да живее търговията, малка и голяма, там е печалбата, там е смисълът! Ниви се засяват с фотоволтаици, оранжерии на наивни ентусиасти фалират заради дъмпингови зеленчуци, европроекти точат пари с фиктивни лешникови горички и ферми за охлюви...

Какво е всичко това? Слугинаж - откровен, негримиран. Производители от прехваления Европейски съюз и други страни, съседни и по-далечни, си пласират тук производството и си прибират печалбите. Нас обаче изобщо не ни интересува качеството на този внос. Пука ни на жилетката, че например предназначена за внос у нас бяла техника - защото нашето производство беше целенаТочено убито! - се произвежда не като за "бялата" Европа и несъмнено "бялата" Америка. И естествено - стандартът й е далеч по-нисък от другия. Що му е на вносителя? Нали си прибира солидната разлика между "купува" и "продава"... 

Късно е да се плаче за "Кремиковци", но ако някой беше обърнал внимание на доказания факт, че в местната желязна руда освен малкия процент желязо има доста голям процент естествени багрила, които в останалия свят се произвеждат синтетично и това струва майка си и баща си, може би поне част от комбината щеше да остане да работи - може би екосъобразно, както вече се налага да става в цялата индустрия. И щеше да има по-малко безработни с ниска квалификация и на възраст, когато е абсолютно късно за преквалифициране. 

Щеше да има по-малко "мат"рял" на бунището "трудов пазар".

И това е само капка в океана от безхаберие. 

Някой може ли да ми отговори къде в България има работа за инженери, химици, биолози? От инженера става перфектен шофьор на такси (Робърт де Ниро ряпа да яде) - готов обект за клип на някой селф-мейд режисьор след закуска от само три! бисквити "Белвита". Пред химика се открива вълнуващата възможност да се върне в селото на предците си, допълвайки дохода от научно мениджирания казан за ракия, купен след продажбата на боксониерката, с продукцията от дворчето... е, каквото се спаси от апашите. Биологът може да знае много за прелетните птици и направо си му е подаденe да комбинира вардачеството на някое крайселско блатце в "Натура 2000" с екскурзоводене на бърдуочъри - западноевропейци, американци и азиатци, дето си умират да наблюдават птици от рода на белочели гъски и потапници, например. 

Само дето работните места от този род са много, ама много ограничени като бройка. И обикновено за тях не се изисква образованието на инженер, химик или биолог.

Друго е нужно - да си човек на някого. 

Не "просто човек". 

Просто "мат"рял".



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Доста гневно сте се изказали. Права ...
15.02.2016 21:27
Доста гневно сте се изказали. Права сте. В рудник Кремиковци, освен багрила има и минералът барит, също ценна суровина. Всичко отиде по дяволите. В Панагюрище имаше един голям комбинат "Оптикоелектрон", с най-модерни техники и технологии. Имаше. Прекланяме се пред чуждестранните инвеститори, които в повечето случаи са чуждестранни грабители. А вие сте забравили за банките и застрахователните дружества.
цитирай
2. armorica - Наистина забравих
16.02.2016 10:07
Тези финансови институции, които визирате, наистина ги изпуснах от поглед, но то малко ли сме затънали...
цитирай
3. kunkata - Похвално, че си задаваш въпроси
16.02.2016 19:59
Ама за икономика-защо?
Истината е, че ни се диктува такава да няма!
Тази територия, която все още носи името България, има управници със статут на секретарки. Спускат се задачите за деня и без прилагане на умствен потенциал(а то откъде ли?) трябва да се изпълнят.
Тая страна разчита единствено на акцизите и данъците. ТОЛКОВА - КОЛКОТО ДА ВЕГИТИРАМЕ!!!
Например за 1 ден по пътищата и улиците се движат 2 милиона частни автомобили, 3 милиона служебни автомобили и камиони, 1 милион преминаващи с и да заредят само 5 л петрол, СМЕТКАТА Е 6 000 000х5=30 000 000 лева от акциза.
А сега да добавим цигарите, алкохола и т.н. стигаме до 100 000 000 на ден.
А сега да добавим ДДС и други данъци....
Е, КАК НЯМА ДА ХРАНИМ СУЛЮ И ПУЛЮ!
ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ НИЕ УМЕЕМ ДА ГЛАДУВАМЕ!
цитирай
4. armorica - kunkata, наистина нямаме
18.02.2016 11:49
икономика. И си задавам въпроси, защото друго не мога да направя. Коментарът Ви е безпощадна истина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 893482
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031