Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2016 12:46 - Моята мобилност е моята крепост
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 1579 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 20.08.2018 20:14


Нарекох Центъра за градска мобилност ЦГЗ - Център за градско задръстване. Прибавям ново "З" - ЗАМЪРСЯВАНЕ. 

Отдавна искам да удуша онзи, който заповяда да се махнат алеите на "Патриарх Евтимий" и "Скобелев" - да го удуша по веднъж за всяко отсечено дърво. Еднопосочният булевард моментално се превърна в писта за мутренски коли, най-лявото му платно в същия момент се преобрази на паркинг, а за да излезеш от някоя пряка или да влезеш в нея, трябва да навъртиш доста, докато улучиш печелившата маневра. 

Пешеходците също "спечелиха". Ако слизат от тролей в посока Петте кьошета на спирката на "Витоша" и "Патриарха", спирки в обратната посока дал Господ. Има и в подлеза на НДК, където някоя фучаща кола като нищо може да ги прегази, както си чакат на "безопасното" място; има и на Петте кьошета, където по-слабичките трябва да внимават някой по-обемист да не ги избута на платното, докато се мъчат да се нацедят в тролея; а ако имат повече време и искат да потренират спортно ходене - ей им я спирката на гъмжащото от трафик кръстовище при кино "Одеон". 

Оправиха тролеите, дойде ред на трамваите. Умникът от Столичната община, постановил да се махне трамвай номер 6, явно не ползва нито трамвай, нито тролей, нито автобус, да не говорим за метро - там е за политици :). И очевидно изобщо не му пука за живеещите около трамвайната линия, които се движат из града само с обществен транспорт. Явно е по-загрижен за притежателите на по няколко коли, на които сега не им е волно да фучат по булевард "Витоша" от "Пенчо Славейков до Южния парк. 

Жена, живееща близо до трамвая: "Майка ми е на 80 години, отива до Женския пазар с шестицата. Ако я махнат, тя как ще се придвижва?" Чиновник от Столичната община пред същия репортер: "Хората може да ползват метрото." 

Да, бе, да. Представете си въпросната възрастна жена - може би с бастун - да върви ЕДИН КИЛОМЕТЪР до метрото, за да отиде където и да било. Ами в люта зима с тотално заледени тротоари? А?! На вас ти говоря, господине от общината. 

 И хора без двигателни проблеми не желаят да ходят на майната си - без никакво извинение! - за да хващат метрото, след като близо до домовете им минава редовен и ЕКОЛОГИЧЕН обществен транспорт. 

Да припомням ли как се стига от метростанция "НДК", да речем, до входа на Южния парк? Вървиш до "Пенчо Славейков", пресичаш булеварда с по три ленти във всяка посока, където свети зелено колкото да стигнеш до средата на едното платно, после чакаш да светне другият светофар за другото. А след това продължаваш по въпиещи за ремонт тротоари. Как ги виждате да изминават този опасен маршрут възрастните, майките с деца - водени за ръка, возени в количка?... Ами ако някой учител от училище в района реши да заведе ученици например в някой музей? Направо влиза в сценария "Адският километър" - тичаш от челото на колоната до опашката и обратно, гледаш някой да не се отклони, да не се заплесне, бдиш да не се бият и закачат, караш ги като стадо през светофарите... Красотица! 

А какво да кажат тези, които искат да плуват в басейна "Спартак"? Преди да поплуваш, ще бъдеш длъжен да потренираш спортно ходене. 

Имало заместващ автобус, напомня чиновникът от Столичната община. Че има - има. Че софийският въздух е сред най-мръсните в Европа - сред най-мръсните е. Че квартал "Иван Вазов" не е предградие за спортяги - не е. Че гражданите имат право да живеят удобно в своя град - имат това право. 

Всичко това е самата истина. Истина е и още едно - в Столичната община един кара талигата, друг прибира парсата и двамата не знаят и не щат и да знаят колко фашкии пуска на пътя крантата и дали отдавна не е време да сменят протрития й подопашник.  



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Доста яд сте насъбрали. То си е и за ...
27.01.2016 15:14
Доста яд сте насъбрали. То си е и за яд.
Избягвам да се движа с кола из града - от практически и екологични съображения. Ползвам обществения транспорт, който е добре структуриран за моя квартал - автобуси №78 и №120 и тролейбус №1. Трафика е редовен. Не се знае дали ще е така, след пускането в движение на метрото.
Трамваят е много удобен транспорт. Гледах по телевизията, че хора протестират заради спирането на трамвай №6, но дали ще бъдат чути? Местните избори бяха скоро, така че може и да не уважат протестът им.
цитирай
2. armorica - Наистина много се ядосах
27.01.2016 18:02
Живея далече оттам, от време на време ползвам метро, но лесно мога да вляза в положението на другия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 898667
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930