Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2015 20:36 - Луди гори - умни глави
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 4044 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Пролетно време полегатите лудогорски възвишения хващат окото първо със земята - разорани кафяви ниви, резедава покълнала пшеница, яркожълта рапица. А мисълта се прехвърля към хората от този красив и корав край на България.

image-

Делиорман - "луда гора", неслучайно име. Живели с години в чужди страни, будни лудогорци - по-скоро лудоглавци - донасят събрано имане и мъдрост в родния край. Защото го обичат и искат той също да стане сит и честит. А коренът на всяка ситост и честитост е духът.
Разград, неофициалната столица на Лудогорието, е дал на България един от най-известните местни и общобългарски просветители - академик Анание Явашов.

image

От игла до перо
Седмото дете на абаджията Иван, преселник от Дряновския балкан, се ражда в Разград на 1 октомври 1855 г. Книгите го влекат повече от шиенето, но без по-голямата сестра - кой знае... Анастасия, омъжена за състоятелен човек, склонява бащата - Анание ще учи, тя ще го издържа. Поради налагащи се прекъсвания той завършва гимназия чак през 1881 г. Учи първо в бесарабския град Болград, после в Прага. Заради отличния успех бащата се съгласява да го издържа за студент в Чешката политехника в Прага.
През 1884 г. Явашов завършва индустриална химия. Не се знае защо я избира - тя няма приложение в България и той почти не я практикува. Учителства в Разград и Варна, директор е на Разградската гимназия, работи като училищен инспектор и в София Свищов, Шумен, Добрич. Съзнава, че най-добре се учи в приятна среда, настоява в България да се строят модерни, хигиенични училища. Превежда и адаптира европейски учебници. Посвещава свободното си време на различни проучвания.
Още като студент сътрудничи на видния чешки ботаник Йозеф Веленовски. Публикува в "Периодическо списание на Българското книжовно дружество" изследването "Принос за познаване на българската флора" - първият български научен труд в тази област. От 1898 г. е дописен (член-кореспондент), а от 1900 г. - действителен член (академик) на Българското книжовно дружество (впоследствие БАН).
Интересува се от историята на родния край. Разкопките му на Хисарлъшката крепост на изток от Разград разкриват античния град Абритус. Находките, прибрани и подредени в гимназията, са основата на бъдещия Регионален исторически музей. През 1930 г. Явашов публикува големия си труд "Разград. Неговото археологическо и историческо минало". Той е българският учен, описал за първи път мюсюлманската гробница Демир баба теке край Исперих. Оглавява обществен комитет за строеж на читалище в Разград, създава първата в града обществена библиотека.
Съгражданите го почитат не само приживе, но и посмъртно - обявен е за почетен гражданин на Разград, негов паметник се издига край руините на Абритус.

 

image

Земният му път завършва на 25 май 1934 г.

Образец и в личния живот
От Прага Анание си довежда съпруга - Анна Трунечкова, сестра на художник. Тя внася в Разград звука на пианото. И с друго са интересни двамата Явашови. Броени години след Освобождението в града с предимно турско население е чудна гледка двойка млади хора с европейски дрехи да вървят под ръка по калдъръма и да си говорят на чужд език.

image

Раждат им се 8 деца, но във войните през 1912-1918 загива единият от четиримата синове - Борис. Потомците им получават европейско образование, включително по езици и музика. Прочут в цял свят е внукът Христо Явашев-Кристо, брат му Анани Явашев е не по-малко известен в България актьор.

Къщата - история и бъдеще
Невероятно запусната я помни Стефан Явашев, братът на Анани и Христо Явашеви. Но след 2 години ремонт (2008-2010) на 25 февруари 2011 г. обновената къща е официално открита. Заедно с Художествената галерия "Илия Петров" тя е получила почти 3,5 млн. лв. финансиране от ОП "Регионално развитие" и община Разград.
Постоянната експозиция в дома на ул. "Венелин" 20 в квартал Вароша представя изгледи от града на прелома между XIX и XX в., предмети, свързани с различни занаяти, възстановка на интериор от градска къща.
Компютри и мултимедия помагат на учениците чрез извънучилищни часове да допълват знанията си за родния край. На партера е отдел "Връзки с обществеността" на Регионалния исторически музей, а на първия етаж - библиотека с краеведска и общоисторическа литература.

image

На 27 март 2015 г. тук се откри поредната временна експозиция - фотоизложбата "Планетата Земя". В дома се организират и прояви от фестивала "Белите нощи на Разград" - местен еквивалент на Нощта на музеите.

Този текст беше предвиден да излезе във в. "Преса", но не му се получи.
Използвани са различни източници, включително данни, намерени от Станка Христова, кореспондент на в. "Стандарт" в Разград.
А снимките са си чисто мои.




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 894333
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031