Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2014 11:55 - Премуртихте го!
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 2369 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.09.2014 12:13


Изкуството не търпи празни пространства. Поредното доказателство са исканията на групата "UnderGara" да ползват запустелите пространства на площада пред Централната жп гара в София. Хубаво - изкуството облагородява. Само че, питам се лично аз, кому е нужно всяко опразнено място да се превръща не в друго, а именно, само и единствено в арт ателие?
Задължително ли е всяко площадче от пет квадратни метра да бъде запълнено със сцена на открито, каквото смятат да правят от въпросната група около фонтана, където преди бяха "гащите на Софиянски". Което пространство - кръгло празно място около кръгъл фонтан - е страшно неудобно за каквито и да било по-мащабни представления от самотно жонгльорство или "жива статуя".
Едно лирическо-прозаично отклонение. Открита сцена има например - сега се сещам - в парка на НДК, в края му близо до ул "Фритьоф Нансен". Сцена, амфитеатрално поставени пейки... и луксозно заведение, настанило се върху всичко това. Има ли я откритата сцена, в такъв случай? По-скоро - не. Собствениците й явно не успяха да я опазят или доброволно я дадоха на Мамона.
Но да се върна към предгаровия площад - място, откъдето минават много хора, и то не хора, тръгнали да се пошляят на разходка, а бързащи да хванат влакове, които си имат разписание и не чакат евентуалните им пътници първо да се порадват на представление на открито и в последния момент да хукнат към влака си.
Да кажем - направят открита сцена на предгаровия площад. И - пак да запитам - откъде ще минават заминаващите и посрещачите? Ще се провират между пейки ли (защото не вярвам инициаторите да са решили, че техните бъдещи зрители трябва да бъдат само правостоящи...)?! И къде ще се разположи тази сцена? Ще се чучне като още едно детенце в обятията на бронзовата майка в средата на фонтана ли? А фонтан изобщо ще има ли? Не че сегашният му вид е особено хубав, но поне има надежда, че може някой ден да проработи като фонтан.
Тази мания по пърформанси и инсталации и всякакъв вид "модерно" изкуство вече се превръща в същински вирус, не по-слаб от този на еболата.
Има място за всичко - и за бързане, и за leisure (отпускане, приятно безделие). Само не ги смесвайте, моля! Защото от бъркочите боли глава и стомах се обръща с хастара навън.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 899448
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930