Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2012 21:44 - На Пешо Естета и климатът му пречи
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 1839 Коментари: 0 Гласове:
2



Преди неособено много време софийският главен архитект Петър Диков заяви, че остъкленията по столичните балкони трябва да се премахнат. Сега ни сервира второто действие на естетския си напън - да се махнат и климатиците.

Никой не бяга от хубавото. Всеки гледа да си направи живота удобен и когато нещо го притеснява, търси как да го елиминира. Ето например парното отопление е удобство, само че в годините след кадифената ни революция стана ясно, че удобството също е стока. И че в доставянето й има монопол. Напоследък стана ясно и още нещо - че бягството от монопола не е позволено.

Откачиш се по някакъв начин от топлофикацията, която смята, че си женен за нея до живот. Дотук добре. Осигуриш си топло през зимата и хладно през лятото с климатик, купен със собствените ти изкарани с труд пари. Плащаш си сметката за ток - пак с твоите изкарани с труд пари. Хубаво. Да, ама излиза, че било грозно.

Това, че не хленчиш на държавата, ами сам се вадиш от блатото на дискомфорта, дърпайки се за косата като барон Мюнхаузен, било неевропейско. Уредите, които ти позволяват да плащаш само за това, което наистина си изразходвал, загрозявали фасадите...

Абе, господин Диков, нека ви задам един въпрос като на архитект - наистина ли мислите, че един панелен блок може да се нарече красив? И пак като архитект да ви питам - изобщо пука ли ви какво представляват отвътре тия "красиви" панели? Грижа ли ви е, че свързващите им скоби отдавна са ръждясали и железобетонните кафези за хора се държат на добра воля? Какво имате да кажете за планировката на жилищата - които в огромното си мнозинство са неудобни за обитаване? Какво е архитектското ви мнение например за шахтите с тръби, достъпни само откъм баните - които са източник на постоянни течове и причина хората да се чудят откъде да вадят пари за ремонти по никое време? За какво според вас трябва да служи огромният балкон на една гарсониера например? Може би идеята е обитателят на това кутийчесто жилище да си превърне балкона в малдивска веранда?

Шарената фасада наистина е последна грижа на хората в тези псевдожилища.

Не си падам по идеите за заговори, но все повече започва да ми се струва, че Диков върви по стъпките на един бивш финансов министър. Навремето Муравей Радев уреди с перманентен бизнес свои близки вносители и производители на касови апарати - защото така измамите щели да изчезнат. Е, изчезнаха ли? Напротив, станаха още повече и по-изкусни. Няма смисъл да изброявам по колко начина можеш да мамиш с касов апарат.

Сега нищо чудно Диков да трябва да урежда свои приближени архитекти. Трябвало било хората с незаконно остъклени балкони (запознайте ме с човек, поискал разрешение за дограмата си), да махнат сами остъклението, а после архитект да направи проект за нова дограма. И то целият блок трябвало да е с еднакъв вид прозорци. Да бъдело естетично. И климатиците като се съберат в едно по покривите, сигурно пак трябва да бъде естетично. Щото като погледне от самолет някой европеец, да примре от възторг. И - как иначе! - пак архитект трябва да му измисли дизайна...

Това "разкрасяване" на изначално сбъркани архитектурни решения ми напомня само на едно. И макар че обикновено не се изразявам по този начин, ще го кажа без никакви извинения - прилича ми на лайно с изцъркана отгоре му тубичка крем автобронзант.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 898684
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930