Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2012 18:30 - Загубихте ли си работата "деликатен"?
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 2811 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 18.02.2012 18:32


Думите сами по себе си не са добри или лоши. Те стават такива, какъвто смисъл се вложи в тях.

В последните месеци в западния край на Европа пак се надигна вой против онези от източните й краища. "Загубихте ли работата си от българин или румънец?" По-лицемерен въпрос не съм чувала.

Да, загубихме си я работата, твърдят западноевропейци. Само пропускат да уточнят каква е тя. Никой мияч на чинии в Холандия не е загубил работата си от източноевропеец. Защото холандците не мият собствените си чинии, мият им ги хора от бившите им колонии. Но и в другите западноевропейски страни не е по-различно. И там местните не се захващат със "слугински" професии, на това поле се подвизават емигрантите от Африка и Азия.

Призракът на полския водопроводчик още служи за плашило в Англия. Но нека да запитам на колко от "истинските" англичани изобщо им е хрумвало, че ще бъде подходящо за тях да си изкарват прехраната като водопроводчици или асансьорни техници, или зидари, или работници в тухларна. То няма нужда и да питам - отговорът е "на николко". Те са деликатни, не могат да си цапат ръцете с такава тежка, непрестижна и нископлатена работа. Те са благородни по рождение, понеже са се родили в "благородническа" страна, на това отгоре монархия. Родени са за кръглата маса на Артур, а не да въртят френски ключ.

Бъдете спокойни, господа западноевропейци! Работата "деликатен" никой няма да ви я вземе. Стойте си деликатни и си прибирайте "обезщетенията" за вродения недъг "фини ръце и нежна душа". Онези, които са се родили без този недъг и желаят да работят, изкарват парите за вашите социални осигуровки. Не лайте срещу ръцете, които ви хранят!




Гласувай:
2



1. анонимен - Отлично!
18.02.2012 19:09
Отлично!
цитирай
2. анонимен - хммм
21.02.2012 17:09
Не знам кой насажда мнението, че всички емигранти на Запад са някакви прости и диви бачкатори. Факт е, че страшно много български и румънски специалисти в различни области се оказват по-работливи и по-кадърни от западняците. Само че нашите събратя са по-евтини - ето това е истинският проблем. И си носят манталитета навсякъде, което също не е за пренебрегване ;) Поради тези две причини и софиянците негодуват срещу напъплилите провинциалисти - дъмпинг на трудовия пазар, често съчетан с неизкореним манталитет.
цитирай
3. armorica - Прав сте, номер 2
21.02.2012 18:41
Евтиният труд е наистина нашето проклятие. Но във висококвалифицираните професии ние, източните, трябва да се покажем пет класи по-високо от местните, за да ни наемат.
цитирай
4. анонимен - от 2
23.02.2012 10:46
И това не е баш така. Или наистина сме с класи над тях, или просто няма пречки да ни наемат. Единственият проблем, който някога съм имала с работните места, е ниското (според мен) заплащане. Обикновено заплатата ми е сред най-високите в екипа. Познавам българи, чието положение е подобно. Наемат ни наравно с другите, а чужденците по принцип са малко по-високо платени. И не седим по 10 часа на работа, аз смело споря с ръководството като нещо не ми харесва... А съм просто един сравнително млад източноевропейски специалист. Както и гореспоменатите познати. С нищо не сме повече от другите. Вероятно има и такива хора, на които целият свят им е виновен, че не си намират добра работа, но те не са само в Източна Европа; навсякъде са. Съвременният свят е подобен на джунгла - трябва да си силен, бърз и съобразителен, за да си в предните редици. Не е нужно да прецакваме останалите (не е и морално), но сме длъжни пред себе си да се развиваме, да научаваме нови неща и съответно да си повишаваме "пазарната цена" ;)
Та, мисълта ми е, тия всичките роптания срещу българските и румънските строители (често - престъпници) са напълно оправдани и основателни. За кадърните хора винаги е имало и ще има работа. Дори и в България... поне навремето имаше, сега не знам как е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 899310
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930