Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2011 21:16 - Министерско словоблудство
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 2650 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 20.05.2011 21:29


Ритане  по кокалчетата се очертава в ГЕРБ-овия кабинет. Строителният министър убеждава хората да дават парите си за саниране на жилищата си, а не да ги трупат в банкови влогове. Ако това тръгне масово, евентуално би дръпнало килимчето изпод краката на финансовия министър, принципала на банките. Но това е само зрителна измама.
Санирането, твърди Росен Плевнелиев, щяло да помогне  на хората да си намалят разходите за отопление. На това отгоре – вечната парична въдичка! – спестеното щяло да бъде няколко пъти повече от лихвите, които можело да се получат от влог в банката. Министърът в общи линии говори истина, но далеч не я казва цялата.
Впрочем, преди да се пристъпи към саниране, на всяка сграда трябвало да се направи „технически паспорт“. Срещу 1000 и повече лева на домакинство. Ако нямате пари, ще ви ги вземат със съдебна заповед. А това е само прелюдията към великата операция „саниране“…
Не са толкова много хората в България, които с лекота ще извадят от джобовете си четирицифрени суми за поставяне на сградна топлоизолация. А сред най-нуждаещите се от такова нещо – панелните обитатели – този процент е пренебрежимо малък. Причината е от ясна по-ясна – който има пари, се снабдява с нормален тухлен дом и продава опакованата с бетон желязна клетка, на която за приличие някой е дал името „жилище“.
И ако все пак натъпканите в железобетонни кафези решат да си „санират“ блоковете, парите за това ще дойдат не отдругаде, а от банките – то си е съвсем ясно и наскоро беше официално  заявено.
Словоблудството обаче не свършва с подканата „подкрепете регионалния баш майстор“. И строителният министър, и цялата му кохорта подгласници упорито налагат схващането, че „топлоизолиране“ = „саниране“. Което за обикновените хора значи облепване на панелките със слоеве топлоизолиращи материали.
Думата „саниране“ е от латински произход и означава „да направиш нещо по-здраво“. И това заздравяване се прави из основи. В случая с панелните блокове: първо обитателите трябва да се изнесат от жилищата си, след това стените и подовете се разкъртват за проверка на здравината на свързващите панелите елементи, като при нужда те се подменят. Следващият етап е тотална смяна на всички тръби от ВиК инсталацията, всички електрически кабели, всичката дограма…
Така в Германия хората бяха свикнали да живеят под наем. След обединението на страната фирми от западната част с опит в тази дейност се заеха със саниране в източната. Осигуряват други квартири, санират из основи и после „временните изселници“ се връщат в заздравените си и забележимо разкрасени блокове. Операцията, естествено, завършва с доста прилични печалби за саниращите фирми.
Как ще стане тази работа в България – хич не е известно. Преобладаващата част от панелните обитатели са собственици  на жилището си (обикновено то им е единствено) и няма къде да се изнесат. Но дори да намерят временен подслон, за собственика остава проблемът да приведе опустошените стени, подове и тавани в приличен вид, което гълта немалко средства. А откъде ще ги вземе?
Санирането  в България е обречено. В световен мащаб – също. Защото е равностойно на удължаване на експлоатационния срок на стари блокове с отработен ресурс в атомни електроцентрали.


Публикувано във в. "Свободна мисъл":
http://sm.a-bg.net/categoria/sedmichnik



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barborok - проблемът на правителството не е ....
22.08.2011 09:38
.... колко ток харчим , или колко ни е топло и уютно. Проблемът е в сградния фонд и е това ,че на половината блокове им свършва живота , как да почнат да ги събарят? нали после няма да има кой да гласува за тях. С колегата ми направихме проста сметка колко излиза на домакинство да санира жилището си с или без правителствената програма. Става въпрос за два климатика, нова дограма, нова ВиК и Ел система и топлоизолация- парите са същите , а какво става с 50% които дава ЕС и Министъра??? Това с разкриването на свръзките , и огледа им е пълна глупост, не знам кой я е пуснал като слух ама явно и грам не разбира от строителство, както и строителите дарили ни с тези панелни чудеса в баухаус архитектурата . Значи, такива свръзки , ако са "проядени", си личи много отдалеч, това е един порочен кръг на ръзждясваване , ерозия , окисляване, раздуване, колкото повече арматурата се окислява, толкова повече се раздува, колкото повече се раздува, толкова повече руши панела, колкото повече се руши панела, толкова повече се оголва и ръждясва и се раздува арматурата--- това се вижда с просто око и става въпрос само за фасадните панели... процесът се сподпомага от калциевите съединения в панела и от въглеродната киселина поличила се от въздуха и влагата, това че всички сглобки трябва да се разкъртят и проверят е някаква дедова измишльотина и не е приложена никъде по света. А начина по който се ремонтират на запад е вярно описан , ама те така правят даже и за смяна на подова настилка, хвърлят ключовете на майстора и отиват на почивка в България за 2 седмици, така че това в сатията е силно преекспонирано....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 898506
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930