Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2011 14:49 - Черни пари за бели дни
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 1499 Коментари: 0 Гласове:
1



Статистиката и медиите разтръбиха нашироко "печалния" факт, че в България се била разраствала "нелегалната" икономика, работенето по "измамни" схеми. Евфемистично наричана "сива", неформалната икономика в много случаи и в много отношения не позволява на работещите в нея да ползват услуги, достъпни за поданиците на "бялата икономика". Но пък и никой не е гарантирал, че като се съобразяваш с държавните изисквания, наистина ще получаваш онова, заради което от доходите ти се режат пари за всякакви данъци и осигуровки.
На всички ни е известна масовата практика да се назначават хора на минимална заплата, а да им се доплаща "тайно", на ръка. Така държавата се била лишавала от постъпления във вид на осигуровки и данък общ доход. От който постулат би трябвало да следва, че ако всички съвестно внасят всички предписани вноски, България ще цъфне и ще върже.
Да, ама това няма да се случи в сегашната вселена. Със сигурност не са цъфнали и вързали учителите, чиито заплати идват от някой бюджет - държавен или общински. Не са на по-добър хал и медиците - висшисти и среднисти, чиито доходи зависят пак от същите тези "шапки". А от тези две категории работещи зависят животът и перспективите на българите. Какъв живот, какви перспективи, като техните стожери карат таксита и стоят нощна стража, за да удължават прекалено късите черджета на семейните си бюджети.
Хората, които произвеждат материална продукция, също оформят солидна маса в редицата на "слабодоходниците". Ако, разбира се, не спадат към "сивите работници", получаващи парите си изцяло на ръка или формално записани на заплата, доста по-малка от действителните им доходи. Или пък такива, които произвеждат и продават продуктите си изцяло в "зоната на здрача".
Единствените, които могат да се похвалят с добро положение в нашата държава, а по принцип и във всички държави, са чиновниците. В България тези доволни хора са горе-долу половин милион души. Доходите им не са космически, но са твърдо гарантирани. И необлагани със задължителните за "простосмъртните" осигуровки и данъци. Тези хора създават безсмислени наредби, които генерират излишни документи, а по тях се изискват всякакви такси. За доброто на обществото, твърдят. Как ли пък не!
Добро ли е, ако например един едноличен търговец - човек, решил да не зависи от началници - е принуден всеки месец да внася стриктно определена сума за осигуровки и авансови данъци, докато доходите му неизбежно варират в зависимост от търсенето на продукта му? Един конкретен пример, дочут в едно териториално звено на НАП. За април приходът на един ЕТ е 85 лева - толкова изкарал от продажба на продукцията си. Но дължи 108 лева ДОО и здравна осигуровка върху държавно определения минимум 420 лева доход за самоосигуряващ се (има и по-високи "минимуми" в зависимост от типа професия на самоосигуряващите се). Ако не ги внесе, ще му се начислят глоби и държавата все пак ще го принуди да излее всичките тези пари в бездънния й джоб. Е, как да иска човек да работи "законно"?
По принцип човешкото око е ненаситно. Все ни се иска да получаваме повече от това, което изкарваме, какъвто и вид труд да полагаме. Но несъмнен факт е, че в система, където има работодатели и наемни работници, винаги има подценяван и съответно - ниско заплащан труд. Редица професии - предимно в хуманитарната сфера, списъкът е много дълъг - спадат към категорията "обществено необходими, но непрестижни", тоест "подритвани" от париимеющите. Това отношение определя и неадекватно ниското заплащане. А когато от смешно малките заплати се отрежат данъци и осигуровки, те стават още по-мизерни. Тогава хората с тези благородни професии започват да действат "неблагородно". Търсят доходи, "невидими" за Голямата Кака - стават част от омразната й "сива икономика".
И как иначе?! Когато разполагаш само с пари за храна, а имаш нужда и от дрехи, обувки и лекарства, търсиш спасение там, където може да се намери. Защото, за съжаление, в днешния свят животът и достойнството се поддържат с пари.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 898915
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930