Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 15:58 - На 14 февруари празниците са ТРИ
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 3146 Коментари: 1 Гласове:
4



В последните двадесетина години у нас упорито се присаждат празници, взети от календара на чужди страни и най-вече от американския. Щом Биг Америкън Брадър празнува еди-какво си, значи то е нещо стойностно и сме задължени да го празнуваме и ние.
Затова и в средата на февруари у нас наред с традиционния български Трифон Зарезан масово се чества Свети Валентин, празник на влюбените. Донякъде не е много ясно кой точно от тримата католически светии с това име (справка "Католическа енциклопедия", 1908) е заслужил да бъде признат за покровител на влюбените. И тримата се честват като мъченици на датата 14 февруари.
Валентиновден обаче така успешно се прихвана на нашата "земя като една човешка длан", че започналите съзнателното си битие в епохата на демокрацията не си представят празничния календар без тази сакрална - даже култова - заемка. Малко по-големичките също не изостават. Според утвърдилите се в празнуващата го Америка схващания, ако двама влюбени вечерят заедно на Свети Валентин, връзката им е сериозна. Вероятно поради тази причина известни и не чак толкова известни личности от българското публично пространство парадират с подаръците и преживяванията си на Свети Валентин, натрапват отбелязването на този ден като признак на висока култура и принадлежност към световния духовен живот.
Ситуацията много напомня на рефрена от една песен по текст на Георги Константинов - "Обичам те дотук". На любовта се отпуска само един ден за празнуване, останалите дни трябва да се таксуват като сив делник, без помен от нежни чувства.
Смешното е, че именно около Свети Валентин наяве излизат най-много забежки на иначе обичащи половинките си мъже и жени. Може би този ден трябва да се обяви за празник на затаяваната любов. * Както ни осведомява електронната умница Уикипедия, връзката между празника Свети Валентин и романтичната любов не се споменава в нито един ранен исторически документ и се смята за легенда, а празнуването му в Северна Америка вероятно е започнало сред британските заселници през XIX в. При ревизирането на календара на римокатолическите светии през 1969 г. църковният празник Свети Валентин на 14 февруари е премахнат от общия римокатолически календар и е отпратен към поместните (регионални или дори национални) календари поради следната причина: "Макар че светецът на име Валентин се чества отдавна, празникът му излиза от общия календар, защото освен името Валентин за светеца се знае само това, че е погребан в Рим на Виа Фламиния на датата 14 февруари."
Професор Джак Оуръч от Университета на Канзас изтъква, че преди Джефри Чосър не е имало никаква връзка между светиите на име Валентин и романтичната любов. Първата отбелязана асоциация между празник, наречен на свети Валентин, и романтичната любов е в едно стихотворение на Чосър: "Защото в деня на свети Валентин всяка птица идва тук да си избере другар." То е писано по повод първата годишнина от годежа на английския крал Ричард Втори и Анна Бохемска. Договорът между двамата, че се ангажират да сключат брак, е подписан на 2 май 1381 г. Читателите на Чосър безкритично приемат, че е имал предвид 14 февруари, когато говори за "деня на свети Валентин", но средата на февруари е малковероятен момент за чифтосване на птиците в Англия. А както посочва Хенри Ансгар Кели, в литургичния календар денят 2 май е празникът на светеца Валентин Генуезки - епископ на Генуа, починал около 307 г.
Тоест, грешката е вярна. Не бил Валентин Римски, ами Валентин Генуезки - какво толкова, важното е празник да има. И да си го нарочим за каквото ни се иска. * Впрочем (което в този контекст не означава "между другото") в църковните календари на римокатолиците в Англия, Ирландия, Шотландия, Уелс, Гърция и Словакия, както и в календара на Евангелската лутеранска църква в Америка (ELCA) на датата 14 февруари се почита паметта на - точно така! - "светите Кирил, монах, и Методий, епископ, мисионери сред славяните".
В Америка обаче светията на име Валентин не е изпаднал в забвение. Лутеранската църква - синод на Мисури (LCMS) чества на 14 февруари паметта на "мъченик Валентин". * Рационалните хора в България не си губят времето да определят какво да празнуват на 14 февруари. Тъй като мъчениците Трифон и Валентин (и тримата Валентиновци) са живели по едно и също време, а и са били лечители (много е вероятно да са една и съща личност), нашенските любители на празнуването почти моментално изобретиха новия светия Трифон Валентин и въпросът беше решен за удовлетворение на всички.
Възклицанието на Кирил Христов "жени и вино - вино и жени" се преобрази в "любов и вино - вино и любов". Не че между двете няма връзка.
И така може би нашенецът лекичко се подигра на американеещите се. Защото, когато си влюбен, магията те държи всеки миг - не само на една точно определена дата в годината.
Защото, когато си влюбен, всеки ден е Свети Валентин.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - има ами, как да няма- ВРЪЗКА
11.02.2011 16:08
права си и аз така усещам - не е нужен ден на любовта, просто всеки ден да и е празник:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 894134
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031