Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2011 15:24 - Уорлик. Джеймс Уорлик
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 2909 Коментари: 3 Гласове:
1



Светът отдавна схвана, че България е първа дружка на Америка, обаче "облагодетелстваният " ни статут си остава мъгляв. Поне за мене. А предполагам, и за много българи.
Аз съм свикнала нещата да са ясни - черното е черно, бялото е бяло, началникът е началник. Но в случая с актуалния щатски посланик Уорлик и фонът, и фигурата ми се размазват. Сфуматиран ми е някак пред очите.
Малко преди да приключи мандатът му у нас, посланикът на Франция Етиен дьо Понсен се изказа по един казус, свързан с вътрешната политика на България. И веднага му размахаха дипломатичния показалец: "Не така, мосьо!" Мистър Уорлик обаче досега не е чул "не така, сър". Вероятността, че няма и да го чуе от суверенните български управляващи, клони към плюс безкрайност.
Всеки български горещ картоф намира в негово лице първия си опитвач. Клъцва си той парченце и го изяжда с апетит, но не без да го е топнал - как иначе! - в неизменния американски словесен сос от полисинтетично многозначни клишета, плувнали в Първата поправка (знаете си я коя е). На вкус е "и тако, и вако" - накъртва и на "Тако Белс", и на "Како ти оратим, тако че радиш"... мале, како. А нашите политици не пропускат да привличат емблематичната фигура за мерудия във всяка манджа, вряща в публичното ни гърне - семинари, пресконференции, иногурации, коктейли, ловни излети... Медиите съответно моментално отразяват благосклонната поява на приятеля от Щатите. Не са редки случаите и да го издигнат в ранг на централна новина на първите си страници. Вероятно презумпцията е, че снимката на Биг Френд ще изпродаде тиража и ще се наложи спешно допечатване. Медийното му присъствие вече е толкова утвърдено, че дори го споменават само като "Уорлик". Уточнения не са нужни.
Не си спомням някога генерал-губернатор да се е позиционирал така активно в публичното пространство на някой от доминионите на Британската империя. Не помня и така да са благоговеели - тази дума означава "от уважение се въздържаш да говориш" - пред чужд посланик в която и да било балканска държава. Вземам Балканите за сравнение, понеже всички държави тук са сходни с нашата по големина и ситуиране в света. Мистър Джеймс Пардю реши да вземе отношение по въпрос, свързан с македонската идентичност, докато беше посланик в Скопие, и македонците го окичиха със званието "персона нон грата", без да им мигне окото. А той, милият, веднага прелетя на българска територия с ентусиазирано подписан агреман от наша страна. "На ви, твърдоглавци такива, виждате ли как ме уважават вашите съседи." И не сбърка. Уважавахме го, та си късахме шушоните от уважавки. Но каквото е сега... Въпрос на конкретна (хиперактивна) личност, може би. Или пък на конкретен политически момент?...
А бе, мистър Уорлик, сър, айде най-накрая вземете си огласете досието на американски вицепрезидент за Република България! Жадни сме за лустрация от планетарен мащаб. А ако сте толкова запален планетопазител, че ви е жал да погубвате дървета, за да го разпечатате, няма да правим проблем. И на една флашчица скланяме. Само приносителят да е в бейзболен екип, ако може... но без бухалката.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. silencemurmur - България е първа дружка на Америка
30.01.2011 15:39
Всички подчинени на САЩ-то правителство са нейни първи дружки.
Територията на България е стратегически интересна,
а не самата страна и още по-малко населението й.
цитирай
2. masterpiece08 - Интересно как още по времето на соца ...
31.01.2011 19:03
Интересно как още по времето на соца къде гласно, къде "под сурдинка" се внушаваше именно американския начин на живот, американския стандарт, американската мечта, а не примерно английския, френския, западногерманския или най-логично швейцарския... Ще рече човек, че още от време оно е имало неписан договор(пък кой ли знае със сигурност) този народ да бъде облъчен така, че точно американското да е най-лелеяно;)
Помниш ли витрината на американското посолство, която наричахме "стената на мълчанието"? Жалко за България, че продажните ни управници отдавна са ни скроили шапката и или сме задунайская губерния, или бананова република, а най-вероятно 2 в 1...
цитирай
3. armorica - Помня я витрината
31.01.2011 19:22
В тази сграда от доста време е испанският културен център "Сервантес", но още не мога да свикна с промяната. Гледала съм много интересни снимки на тази витрина. Под "интересни" имам предвид космическите полети например.
Това нашето "две в едно" може да се нарече и "бананов щат".
Смях ме хваща, като си спомня как някога внушаваха, че от кока-кола можеш да се напиеш. Изтъкваха колко много се месят ФБР и ЦРУ в частния живот на хората. А благодарение на тази намеса се предотвратяват и разкриват престъпления... Разбира се, всяка намеса в частния живот на гражданина трябва да има някакъв предел (но това е друга тема).
Мистър Уорлик е върхът на сладоледа в щатската намеса. Когато дойде демокрацията, посланик беше Сол Полански, но той действаше тихомълком. Уилям Монтгомъри след него - също. След него и Ейвис Боулън посланиците лека-полека започнаха да поотварят уста.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 893462
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031