Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 12:59 - Двукраките тишута
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 1567 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 24.01.2011 13:01


Много врякахме срещу думите на Бойко Борисов за "лошия човешки материал". Никой не смята себе си за второ качество. Но все пак май излиза, че според света българите не са хора в истинския смисъл на тази дума.
Стотици хиляди българи се презасадиха в Европа, като не намериха начин да си осигурят дори оцеляване тук. Мозъците изтекоха, изнизаха се мускулите, сръчните ръце. Останаха "некадърните" - без пари за емигриране, без професия, конвертируема в чужбина, без желание да стават дървета без корени. С тези "букови пънчета" работят "щедрите" инвеститори, нахлули на стада у нас. Който дава парите, иска да се работи по неговому. А методът е един - "подменяй и владей".
Като гледам какво става напоследък в България, не мога да се отърва от усещането, че тези "благодетели" ги подгонва параноя, щом чуят "старо". За тях тази дума е синоним на "некадърно" и "ненадеждно". Тоест - "непотребно".
Манията "младо" упорито се всажда във всички сфери на трудовата заетост. Гладкото лице и стройната фигура не означават задължително наличие на професионални знания и умения, още по-малко пък на професионална етика. Обсесията "форевър янг" (няма нужда от превод, днес всички в България знаят английски) се вмъква като в ръкавичка в Мойсеевата мотивация за разкарването из мижавата Синайска пустиня - родените в старото време трябва да умрат. Но днешните мойсеевци в България - а родните шефове бързо се учат от чуждите донори - искат бързи приходи.
Кой работи бързо и безмълвно? Материално лоялният - прикоткан с работно място и визия за кариерно издигане.
Старият работник е страшен с две неща. Първо, досега е работил с "остарели методи". Според боса това автоматично означава, че не е способен да работи по модерному. "Грешка!", казваше човечето от състезанието "Минута е много" (водено от "стария" Петър Вучков и много години след идването на демокрацията). "Старите кучета" научават нови номера. Стига шефовете да наредят.
Другото у "стария работник" е много по-плашещо. Новите босове ги е страх, че старият екип може да направи неблагоприятни сравнения между новото и старото положение. Затова го изриват на боклука. Не ги интересува, че се лишават от опит, знания и умения, които биха могли да използват за фирмата. Не им пука и от това, че уволнените съветват никой да не се захваща с тази фирма.
Някои секат на едро. Например БТК/"Виваком" изхвърли изпълнителските кадри над 30 години независимо от професионалните им качества. Трябвали им само млади работници. Отърваха се с глоба, смешно малка на фона на прилапаните авоари, но поне изгонените имаха опция за трудовата борса. А много други получават само покана да напуснат по взаимно съгласие - никаква възможност за обезщетение, докато си търсят друга работа. Но какво ги е грижа босовете, че някакви си оставали без средства за живот! "Доброволно напусналият", особено на средна възраст, няма много перспективи. Инженерът става нощен пазач, учителката - сергиджийка. И то ако имат късмет.
Младите, неопитни кадри няма как да разберат, ако шефовете са некадърни. Който ти е дал хляб в ръцете, е непогрешим. Ако не ти харесва, светът е твой, ходи си търси по-"яка" фирма. Текучеството вреди на качеството, но пък излиза евтино. Наемаш жълтоклюни патета за половин минимална заплата, те ти свършват работа поне колкото за две минимални заплати и ето ти печалба 400 процента.
Съвет към умните шефове - понаобикаляйте бунищата, като нищо можете да откриете там някоя машина с гъвкави възможности.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 892810
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031