Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2010 18:53 - Хелоу... к'во?!
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 1587 Коментари: 1 Гласове:
3



Don"t worry - be happy! И на американските деца не им е много ясно защо точно срещу първи ноември трябва да се маскират като страшилища и да разнасят тиквени фенери. Навярно точно това е целта - да смяташ, че смисълът на тази конкретна вечер се състои в кривене и крещене изпод продупчен чаршаф. Когато е възникнал този празник, целта на маскирането е била да помогне на децата да се преборят със страха от смъртта, като "влязат в кожите" на същества от отвъдното. Но вече от много отдавна призивът на измъкналите се от ада души "нахрани ме, иначе ще обсебя тялото ти" се е изродил в "почерпи ме, иначе ще ти спретна гаден номер". 
За какво да си създаваш мозъчни гънки, ако например се запиташ защо или кога е възникнал празникът, наречен "Навечерие на всички светии". За какво ти е да знаеш например, че именно на тази дата са си дали среща цели три празника от историята на Британските острови? Голяма работа... уупс - биг дийл! 
Важното е друго. Както смятат някои, "мрачната есен отчайващо се нуждае от разведрение". 
Обаче! Длъжен си да чакаш вечерта срещу първи ноември, за да си разведриш мрачната есен! Не може нито по-рано, нито по-късно, изобщо в който и да било друг момент от тази противна мрачна есен - забранено е! И е забранено на този купон да се маскираш другояче освен като възможно най-изчанченото страшилище. Приказните герои са аут, форбидън... извинете, забранени. То децата днес и хал хабер си нямат какво чудо е това приказката. Нали има "Семейство Симпсън" и конзоли с игри. Кой ти чете книжки?! 
Ох, да бях дете, да се маскирам на водопроводчик с ей толчав гаечен ключ! 
Естествено, че за истинските купонджии е неприлично да си тъпчат главите със скукотевини като история, вярвания, обичаи. Купоните са, за да си махнат главите. Просто е - маскирай се, щурей, куфей, кефи се! А търговците с готовност ще ти помогнат - само печалба да пада. За чий ти е символиката! Карай, да е весело, както казваха по социалистическо време. А по сегашному - купон да става.
Пазарната лудост превръща историята и традициите в "търговски празници, изпразнени от съдържание" (според един коментар по повод Хелоуин на сайта www.dnevnik.bg). Нароилите се специализирани магазини предлагат един през друг костюми и маски, в женски сайтове се разменят идеи за съответни тематични сладкиши. Още в началото на октомври заведения рекламират програмите и кувертите си за "суперпразника". За маниаците геймъри има и безплатни онлайн игри - "Разиграй си Хелоуин". 
По Хелоуин Западът пощурява. Налегнати от смътни езически спомени, западняците подобно на прадедите си се стремят да финтират изскубналите се от отвъдното страшилища. Изплискват мръсната си душевна пяна, предрешвайки се на такива, каквито не са (а може би каквито донякъде вътрешно са). "Уплашените" възрастни "умилостивяват мъртвите" с плодове и сладкиши. А преправилите се на "мъртъвци" деца би трябвало с маскарада да изживяват всъщност въплъщаването на душите и обновяването на живота. 
И едните, и другите вече отдавна не осъзнават този трансцензус. 
В България пък провинцията не изостава от София. Един учител от извънстолично училище разказва в блога си как (миналата или по-миналата година) той и негови съмишленици са направили различни модели тиквени фенери за Хелоуин. В едно хасковско училище пък е имало изложба и хора са си купили "благотворителни тикви за Хелоуин". 
Хвала на таквизи български просветилища!




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Нищо не разбрах чак до последното ...
29.10.2010 19:02
Нищо не разбрах чак до последното изречение когато си помислих че говориш за празнуването в БГ. И защо американските деца да не знаят защо се маскират? И какъв е проблема че е точно на 31-ви? И изобщо що си губиш времето та драскаш врели некипели?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 894509
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031