Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2010 15:30 - Лявата и дясната ръка се сбиха
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 894 Коментари: 0 Гласове:
2



Границата между дерматология и козметика е доста тънка и именно поради това избухна конфликтът между здравното министерство и гилдията на козметиците. Наистина в никакъв случай не е редно в едва ли не "гаражни" условия да се правят сериозни манипулации по кожата, като например премахване на бенки с лазер - защото бенката е далеч по-сложно кожно образувание от гнойната пъпка например. Но и не е редно козметичките да бъдат законово принизявани до прости изстисквачки на комедони и милиуми.
Щом им се отдава да вършат фини манипулации с ръцете си, щом умеят да учат новостите в занаята си с мислене, а не с механично запаметяване, щом подбират уредите си с оглед тяхната безопасност и спазват инструкциите при работа с тях, козметичките не бива да бъдат лишавани от правото да извършват и по-сложни процедури. Но трябва да се знае и да се регламентира кое е в сферата на повърхностното разкрасяване на кожата и кое представлява медицинска намеса с естетическа и възстановителна цел.
Което е в обсега на медицината, трябва да бъде работа на лекарите - а това са именно онези процедури, които изискват задълбочени познания по анатомия, физиология, хистология... с една дума, по медицина. Кожата е много голям и много важен орган от човешкото тяло, тя е границата между организма и външната среда, много по-сложна, отколкото обикновено си я представят незапознатите с нейната структура и функции.
Затова се налага и разделение в процедурите, извършвани с едни и същи средства. Например премахването на косми с фотоепилация или с лазерна епилация е чисто козметична - тоест, разкрасяваща - процедура и може да бъде извършвана от обучени козметички. За да я вършат, те трябва да познават уреда, с който работят, да знаят какви странични ефекти може да има употребата му и да инструктират клиентите си. Те получават такива знания в лицензирани курсове, които дават документ за правоспособност.
Извънредно важно е да се организира просвещаване на ползвателите на козметични и пластично-възстановителни процедури. Необходимо е, защото повечето хора си мислят, че щом нещо по кожата им не им харесва, могат да го премахнат така, както се изскубва плевел от земята. Може би това запознаване с разликата между козметична и хирургическа намеса може да стане чрез популярните лайфстайл издания, с колонки на лекари и козметици.
Един прост пример за разлика, която често не осъзнаваме. Където и да се намират по тялото, космите са едни и същи по структурата си, но за разлика от тях единно понятие "бенка" не съществува - "бенка" е обобщаващо название на кожни новообразувания от различен произход и с различно развитие. Затова е недопустимо бенки да се премахват по какъвто и да било начин от хора без медицинско образование.
Ще споделя два примера от моя личен опит.
Не ми харесваше, че имам две бенки на лицето. Отидох при лекар, който за мой късмет се оказа не само дерматолог, но и хирург, специалист по естетична и възстановителна хирургия (за съжаление вече покойник). Премахна бенките с така наречената широка ексцизия (изрязване на периметър здрава тъкан около новообразуванието) и ги изпрати за хистологично изследване. Без да го питам защо прави това, той ми обясни, че когато премахва бенки, винаги ги изпраща за изследване, за да се установи от какъв вид е бенката, дали има данни за злокачественост - изобщо, да се знае точно какво е положението с това конкретно новообразувание. Оттогава минаха 17 години - никакви проблеми.
И вторият ми, също положителен опит. За да се отърва окончателно от едни косми, израснали на лицето ми, издирих козметичен салон, където правят фотоепилация, близо до дома ми. В него работят любезни млади момичета, много добре подготвени. Когато отидох за първата процедура, ми дадоха да попълня въпросник за здравословното ми състояние, включително прекарани болести, чиито последици може да взаимодействат нежелателно с процедурата. За цялостното премахване на космите трябваше да ходя няколко пъти. Всеки път козметичката записваше името ми в списък с точното описание на манипулацията, броя приложени светлинни импулси и времето, изминало от предишното ми посещение. 
И накрая - калпави кунки има и сред докторите, и сред козметичките. Но не бива заради сухото да гори суровото.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 899345
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930