Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2010 12:46 - Кому помага хуманитарната помощ за Газа?
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 1020 Коментари: 0 Гласове:
0



"Ако искаш мир, готви се за война", са казвали старите римляни. Това не го забравят и днешните носители на мир в размирния Близък изток. Конвоят от кораби, натоварени с хуманитарна помощ за палестинците от ивицата Газа, се оказа добре снабден и с оръжия. И понеже оръжието дава увереност (би могло да се каже - и наглост), на държащите го не им пукаше, че крайбрежието на въпросната територия е под блокада. Подминаха и предупреждението на държавните власти на Израел - част от която държава е ивицата Газа - да свалят в израелско пристанище товара си, за да бъде инспектиран за стоки с въможна двойна употреба. Защото няма какво да се заблуждаваме, тайната - и недотам тайна - мечта на палестинците е израелска държава да не съществува, а за тази цел всякакви средства са добре дошли. Включително граждански стоки, които биха могли да се използват за направата на оръжия.
На израелските гранични власти работата им е да пазят границите на държавата си. Хуманитарният конвой обаче ги посрещна "на нож". Загинаха хора, други бяха ранени. Защо беше това упорито нежелание да се подчинят на законосъобразните изисквания на граничните власти? Защо приятелите на палестинския народ не искаха държавните власти да видят какви точно помощи са докарали? Имаха ли от какво да се страхуват?
В цял свят сега пред посолствата на Израел има протести.Ислямски държави отзовават посланиците си от Йерусалим. Пред кого да протестира Израел заради това, че представителите на неговите гранични власти са били нападнати в момент, когато са изпълнявали служебните си задължения?
На 1 юни в сайта blitz.bg пише, че организаторите на така наречената флотилия на свободата изпращат два нови съда с хуманитарна помощ към ивицата Газа, според Associated Press. "Израел не е оттеглил заканата си да прекрати опитите за доставяне на хуманитарна помощ извън контрола на израелската армия, отбелязва AFP. Насочването на двата съда към Газа обещава допълнително нарастване на напрежението в региона и поставя под въпрос доколко организаторите на „флотилията на свободата” са наистина правозащитници и миротворци... На борда на заловения съд са арестувани над 500 активисти на „Флотилия на свободата”. Освен няколко парламентаристи от Западна Европа там са се оказали много ислямисти, които са оказали въоръжената съпротива... Депортирани са 48 души от летище „Бен Гурион”, 45 са в болници, останалите 400 души са в затвора на южното пристанище Ашдод. Там те ще бъдат разпитани, като ислямистите ще бъдат отделени от останалите." 
Е, кой е терористът? Държавата, която се защитава, или онези, които искат да я унищожат? Или може би на някого му се е искало израелските граничари да се строят в редичка пред придружителите на хуманитарните помощи и да им кажат: "Заповядайте, убийте ни"? Извадили са оръжие, за да защитят живота си, и това ги прави виновни?




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 898732
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930