Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 10:54 - И майка, и баща
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 1480 Коментари: 0 Гласове:
1



 Всяко дете има нужда от двама родители - от единия и от другия пол. Майката (жена) и бащата (мъж) научават детето как се живее в човешко общество.

Държавата в лицето на специализираните институции се грижи сираците да са живи, нахранени, облечени, здрави, да получат някакво образование. Но не може да им замени уменията, които се получават в семейството. Не може да ги научи какво означават думите "семейство" и  "родител".

Детските селища SOS са добра идея, но тя трябва да се осъвремени. Основателят на тези селища Херман Гмайнер е определил в правилата, че SOS майките не трябва да имат семейство. Но след войната в Германия е имало много самотни жени и много осиротели деца, така че това е било съвсем естествено. В днешно време обаче отглеждането на група деца от една жена не е най-доброто за тези деца. Би трябвало в тези селища децата да се отглеждат от двама SOS родители, които да ги учат какво представлява семейството. Възпитаването само от един родител е едностранчиво, дава само половин житейски опит. А на младия човек са му нужни цялостни уроци, не половинчати.

Изоставените деца са нещо като социални Мауглита. В книгата на Киплинг Маугли има човешко поведение, но реалните "диви деца", израснали сред животни, така и не стават хора. В един документален филм се разказваше за покъртителен случай с дете, родено и отглеждано в собственото си семейство - държано в клетка в една гола стая, поддържано живо и в добро физическо здраве, но без никой да общува с него. Грижещите се (няма как да бъдат наречени "родители") никога не са изрекли и една дума към него или в негово присъствие - десетки години наред. Скенерните изображения на мозъка на това човешко същество показваха неразвити участъци, а някои части от мозъка дори бяха започнали да закърняват и да дегенерират.

Нещо подобно се получава с изоставените в "институции" деца. Част от духовността им е неразвита. Закърняла като апендикса. Не разбират какво означава да си родител - не е имало кой да им дава нагледни уроци по родителство. Чувстват се деца и инстинктивно търсят кой да ги отглежда, но им тежи да се грижат за децата, които са създали.

Не бива да има деца, захвърлени за отглеждане от държавата. И най-напред - не бива да се раждат нежелани деца. За да няма и изхвърлени в боклука бебешки трупове. 


Тагове:   майка,   баща,   нежелани,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 893847
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031